És molt difícil per a un àrbitre arribar a xiular en la màxima final continental, la final de la Champions League. I més difícil encara veure com més d’un àrbitre d’un mateix comité arriba a ser present en aqueix gran partit. Un somni fet realitat.
Toño Mateu Lahoz, Pau Cebrián i Juan Martínez Munuera estaran a Oporto aquesta nit en la trobada que enfrontarà a Manchester City i Chelsea.
Toño serà l’àrbitre principal, Pau Cebrián els seu assistent i Juan Martínez estarà com a assistent de VAR.
Un èxit sense precedents en l’arbitratge de la Comunitat Valenciana, que situa així als seus dos àrbitres i al seu assistent de Primera Divisió en la trobada de clubs més important de l’any.
El president de la FFCV, Salva Gomar, i el president del Comité Tècnic d’Àrbitres de la FFCV, José Enguix, seran presents a Oporto en aquest moment històric per al nostre arbitratge, fent costat als tres col·legiats.
La dilatada carrera de Toño Mateu Lahoz
Toño Mateu porta ja una dilatada carrera a la seua esquena. Una experiència fonamental per a aconseguir arribar a aquestes cotes en el món de l’arbitratge.
Àrbitre de Primera Divisió des de la temporada 08/09, quan va debutar en un Sevilla-Sporting de Gijón, el recorregut de Toño ha sigut imparable. Des de llavors porta ja 247 encontres arbitrades en Primera Divisió.
I també 44 partits en Copa del Rei, on va arribar a ser el responsable de dirigir la final de 2014 que va enfrontar a Mestalla a FC Barcelona i Real Madrid.
És internacional des de 2011. I el seu debut en la Champions League es va produir a França, en un Montpeller-Schalke 04, el 4 de desembre de 2012.
Des d’aquell partit van ja 34 en aqueixa competició, incloent alguns dels més importants dels últims anys, com el Bayern-PSG de quarts de final d’aquesta mateixa edició.
Fins i tot va ser present també en la final de la Champions League de 2019 com quart àrbitre.
Molt més que les dades
Malgrat que les dades de Toño Mateu aclaparen a qualsevol, la seua carrera és molt més que números. La seua manera d’arbitrar ja ha traspassat fronteres i és reconegut com un dels millors àrbitres dels últims anys.
Fruit d’aqueixa carrera ja va ser mundialista a Rússia 2018, és un dels dos col·legiats espanyols designats per a la pròxima Eurocopa i va arribar a arbitrar en els últims Jocs Olímpics disputats.
El seu tremp a l’hora d’administrar els partits li ha fet valedor d’un estatus difícilment comparable al d’altres companys de professió. Domina com ningú la gestió del joc.
La seua carrera ha merescut multitud de reconeixements. Sens dubte, un dels més emotius va tindre lloc al novembre de 2019, quan el van homenatjar per sorpresa i li van posar el seu nom al poliesportiu del seu poble, Algímia d’Alfara.
https://platform.twitter.com/widgets.jsDesde hoy, el polideportivo de Algimia d’Alfara se llama Poliesportiu Mateu Lahoz
— FFCV (@FFCV_info) November 16, 2019
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
📎 https://t.co/qJqaKO9X3V
El árbitro valenciano ➕ internacional recibe un emotivo homenaje en su pueblo 😃
Enhorabuena!! Mucho bueno hay que hacer para recibir tanto cariño ☺️ pic.twitter.com/AXZzMqNR4b
Pau Cebrián, assistent de luxe
Si d’alguna cosa pot estar orgullós la FFCV i el seu Comité de Àrbitres no és només de tindre a Toño Mateu en la final, sinó que es veja envoltat per dos paisans més.
Pau Cebrián és el fidel acompanyant de Toño Mateu Lahoz en tots els seus partits i entrenaments. I fins i tot a l’hora de recollir guardons, com va ocórrer en la gala de la FFCV 2018, quan des de la FFCV se’ls va fer lliurament d’una distinció per la seua carrera.
Pau és un àrbitre assistent de primer nivell, amb experiència contrastadísima, que ajudarà a Toño Mateu a gestionar la final de manera perfecta.
Juan Martínez Munuera, un segur en el VAR
Més enllà de la impressionant carrera de Juan Martínez Munuera en la gespa, la seua labor en el VAR ha sigut destacadíssima, sent reconegut com un dels millors àrbitres VAR d’Espanya.
En una temporada en la qual Juan ja ha xiulat la final de Copa del Rei i alguns dels partits més transcendents de Primera Divisió, la presència com a assistent VAR en la final de Champions és un premi molt merescut.
Des de la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana els desitgem el millor als àrbitres que hui ens representaran amb orgull en el millor partit de l’any.