Ainhoa Alguacil, jugadora del Valencia CF i de la Selecció Valenciana sub17, ha rebut un gran homenatge per part de la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana per a commemorar el seu recent títol com a campiona del món.
La jugadora de Burjassot va guanyar el títol fa un mes a l’Índia amb la Selecció Espanyola sub17. Després de Aixa Salvador (l’Uruguai 2018 amb la sub17) i Asun Martínez i Fiamma Benítez (Costa Rica 2022 amb la sub20), Ainhoa es converteix en la quarta futbolista de la Comunitat Valenciana a aconseguir un títol mundial.
«Vull agrair tot el treball a la FFCV i a la Selecció Valenciana, perquè és el pas previ a aconseguir els somnis que tinc des de xicoteta», va explicar Ainhoa durant l’acte.
Salva Gomar, president de la FFCV, i José Andrés Menchero, director de l’Àrea Valenta, van exercir d’anfitrions en un acte en el qual es va aprofitar per a destacar a Ainhoa com a màxim exemple del reeixit en quatre anys de projecte Valenta.
Des de 2018, Valenta ha aconseguit amb molta faena uns números impressionants: un augment de 200 equips femenins en la Comunitat (de 189 a 389); pujar un 75 per cent del nombre de llicències femenines (de 4.716 a 8.287); i multiplicar per tres el nombre d’equips de futbol base (de 80 a 265).
«Això significa que els clubs ja disposen de la base que és la que farà aqueix creixement que és tan necessari», va comentar Gomar.
La FFCV ha donat amb Valenta tot el suport que necessitaven els clubs perquè aquests propiciaren el boom del femení en el nostre futbol.
«S’han creat dues categories consolidades enguany i la nostra aspiració és que el femení tinga les mateixes categories que el masculí», va detallar José Andrés Menchero.
Ainhoa, una Valenta més
Ainhoa va començar a jugar en Los Silos a Burjassot, la seua localitat natal. A continuació, es va foguejar en el Marítim CFF i es va desenvolupar al Valencia CF. Un creixement fomentat per les seues constants presències en totes les categories de la Selecció Valenciana que li van portar a ser internacional.
Ainhoa és un clar exponent del que ha suposat el projecte Valenta de la FFCV per al futbol femení de la Comunitat Valenciana.
Valenta, la base de l’èxit
Sembrar per a recollir a llarg termini. Fixar els fonaments perquè l’estructura siga sòlida. Alimentar la base. Qualsevol metàfora similar és vàlida per a definir el que ha ocorregut en la Comunitat Valenciana des de fa quatre anys en el futbol femení, quan la FFCV va posar en marxa el projecte Valenta.
En l’actualitat, el futbol valencià gaudeix de tres equips en Primera Divisió i molts altres en categories nacionals. Amb jugadores joves ja amb els primers equips destacant a nivell nacional i en totes les categories de la Selecció Espanyola. Què hi ha darrere d’això? Un pla i molta faena.
El pla es diu Valenta, l’àrea per al futbol femení de la Comunitat Valenciana creada en 2018 culpable de la metamorfosi viscuda. Les dades parlen per si sols.
Tot això, que ha sigut possible gràcies a una sèrie de mesures aplicades gràcies a Valenta, ha provocat que les jugadores que arriben al primer nivell estiguen més ben preparades.
Noms com Fiamma Benítez, Asun Martínez, Nuria Escoms, Olga San Nicolás, Ainhoa Alguacil, Salma Paralluelo, Sara Tamarit, Ainhoa Bascuñán, Estela Carbonell, Júlia Aguado, Nerea Pérez, Vera Rico… han gaudit dels avantatges del projecte Valenta i ara no sols completen les plantilles d’equips de Primera, si no que en alguns d’ells ja són imprescindibles.
I no sols jugadores. Entrenadores com Andrea Esteban, que va debutar en les banquetes al capdavant de la Selecció Valenciana sub15, triomfen hui en els seus equips havent viscut en primera persona l’experiència Valenta.
Totes aquestes figures actuals posseeixen qualitat i els valors apresos gràcies a la FFCV: orgull, respecte i germanor. El pas de totes elles per la Selecció Valenciana és un punt clau en la seua evolució com a futbolistes, sense el qual no haurien gaudit de l’exposició necessària per a ser valorades en els seus clubs i en la Selecció Espanyola.
El seu ascens mai hauria sigut possible sense el creixement viscut. Aquest creixement ha augmentat la competitivitat en les diferents lligues de categories inferiors i millorat a les jugadores.
Molt més treball darrere de Valenta
Multiplicar per tres els equips de futbol base en quatre anys requereix molta faena. Tota aqueixa base ajudarà les jugadores que destaquen a ser millors encara, però l’al·luvió d’inscrites no apareix per art de màgia.
El projecte Valenta s’ha basat en diversos punts per a aconseguir el miracle:
- El ‘porta a porta’ – Es podria denominar ‘porta a porta’ el que ha fet la FFCV amb els clínics i amb ‘Valenta visita el teu col·le’. Més de 100 clínics en 4 anys i més de 100 visites a col·legis de tota la Comunitat Valenciana, sempre de la mà d’un club, per a poder captar jugadores i promoure que el futbol no té gènere. Alliberar-se de prejudicis ha sigut una de les claus del creixement tan exagerat.
- Tecnificacions – En el futbol base, les jugadores de nivell alt que no arriben al top es veuen recompensades amb aquestes tecnificacions, que milloren les seues condicions i fan millorar, per tant, a tota la competició. A més, amb això es veu recompensat el treball de molts clubs modestos que es bolquen amb el femení, ja que les seues jugadores no serien convocades per la FFCV d’una altra manera.
- Reforma de les competicions – La FFCV va modificant any a any les competicions Valenta perquè el creixement siga imparable alhora que sostenible. Basat en informes objectius i amb l’ajuda del Comité de Futbol Femení de la FFCV, ja s’ha creat la categoria infantil i la cadet/juvenil, que es deslligarà prompte en la cadet d’una banda i la juvenil per un altre. També està prevista, per primera vegada, la separació del futbol 8 en benjamines i alevins.
- Comunicació i visibilitat – El nom ‘Valenta’ ja ha calat com a sinònim de ‘femení’ quan es parla de futbol en la Comunitat Valenciana. Noms de lligues, ús no discriminatori del llenguatge, tractament de les seleccions valencianes, nomenament d’ambaixadores, cançó pròpia… tot fa que la FFCV siga exemple en tota Espanya en l’impuls del futbol femení, espill per a la resta de federacions territorials. L’esdeveniment celebrat com a tret d’eixida a l’Àrea Valenta, la Festa Soc Valenta, va reunir 4.500 jugadores en la Plaça de Bous de València i va ensenyar el camí del que estava per vindre.
Els fruits estan començant a eixir de l’arbre. La base està ben assentada. Comença el moment de gaudir i de continuar treballant perquè ens quedem sense metàfores en un futur a l’hora de definir l’èxit provocat per Valenta en el futbol femení de la Comunitat Valenciana. D’ací a poc més jugadores com Ainhoa Alguacil rebran més merescuts homenatges.